ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ IP/CCTV

ip cameras installation
Η σωστή εγκατάσταση θωρακίζει
κάθε καταγραφικό σύστημα ασφαλείας
Πως επιλέγω τη σωστή κάμερα ασφαλείας;

Όλες οι κάμερες δεν είναι ίδιες. Η επιλογή της κατάλληλης κάμερας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης και τις συνθήκες ώστε η απόδοση του καταγραφικού συστήματος να είναι άριστη.  Όπου είναι απαραίτητη η καταγραφή και της παραμικρής λεπτομέρειας, θα πρέπει να γίνει επιλογή κάμερας με υψηλή ανάλυση.  Αν η τοποθέτηση της κάμερας πρέπει να γίνει σε σημείο που δεν έχει καλό φωτισμό, θα πρέπει να γίνει επιλογή πιό ευαίσθητης κάμερας που να έχει και δυνατότητα BLC (back light compensation).  Σε αντίθετη περίπτωση το σύστημα θα έχει τέλεια εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά πολύ χαμηλή ποιότητα εικόνας το βράδυ όταν το φώς πέφτει.


Πως επιλέγω το σωστό μόνιτορ για ένα σύστημα cctv;

To μέγεθος εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό καμερών που θα τοποθετηθούν στο καταγραφικό σύστημα. Όσο περισσότερες κάμερες θα κληθεί να απεικονίζει τόσο μεγαλύτερο θα πρέπει να είναι το μόνιτορ. Αν πρόκειται να γίνει εγκατάσταση μιας μόνο κάμερας τότε αρκεί το μικρότερο και οικονομικότερο μόνιτορ.

Πως επιλέγουμε το σωστό σημείο τοποθέτησης της κάμερας;

Η επιλογή του σωστού σημείου ενώ αρχικά μοιάζει εύκολη και προφανή, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουμε χωρίς αρκετή σκέψη. Ιδανικά, η επιλογή των σημείων εγκατάστασης των καμερών θα πρέπει να γίνει από κάποιο έμπειρο συνεργείο εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας που εμπιστευόμαστε απόλυτα. Αφού ο υπεύθυνος της εγκατάστασης ακούσει προσεκτικά τις ανάγκες σας, θα είναι σε θέση να σας υποδείξει τα πιο κατάλληλα σημεία.

Ένα απλό παράδειγμα, αν υπάρχουν φαινόμενα βανδαλισμού στην είσοδο της πολυκατοικίας και πρέπει να μπεί κάμερα για αυτό τον λόγο, είναι κρίμα να τοποθετήσετε μια μόνο κάμερα και μάλιστα σε λάθος σημείο. Πολύ απλά σύντομα θα βρείτε και την κάμερα κατεστραμένη, η στην καλύτερη περίπτωση κομμένη την καλωδίωση. Θα πρέπει να μπούν 2 κάμερες και μάλιστα στα κατάλληλα σημεία ώστε ενώ θα επιτηρούν το χώρο, παράλληλα η μια θα βλέπει και την άλλη ώστε να είναι αδύνατη η καταστροφή τους χωρίς να καταγραφεί το άτομο που επιχείρησε να τις καταστρέψει.

Εαν έχετε υψηλές απαιτήσεις από το σύστημα, φροντίστε η εγκατάσταση να γίνει από έμπειρη και αξιόπιστη εταιρεία της εμπιστοσύνης σας.

Η σωστή εγκατάσταση των καμερών δεν είναι θέμα άρπα κόλα. Πρέπει να γίνει μελέτη του χώρου και των αναγκών, ώστε να προκύψει το πλέον αξιόπιστο σχέδιο τοποθέτησης των καμερών και ασφαλιστικών δικλείδων ασφαλείας. Αυτό δε κοστίζει ιδιαίτερα σε υλικά, αλλά κοστίζει σε χρόνο και θα πρέπει εκείνος που επιλέξατε να σας κάνει την εγκατάσταση, να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη σας με επαγγελματισμό και να σας υποδείξει τα πλέον κατάλληλα σημεία ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πιο χρονοβόρα εγκατάσταση. Θα πρέπει εξηγώντας σας τον τρόπο επιλογής των κατάλληλων σημείων για τοποθέτηση, να σας ενημερώσει και τις ασφαλιστικές δικλείδες με τις οποίες θα θωρακίσει το σύστημα - συχνά χωρίς πρόσθετο κόστος. Κάτι που συχνά δε γίνεται γιατί η σωστή ρύθμιση και θωράκιση του συστήματος απαιτεί γνώση, επαγγελμαρισμό και εμπειρία,δεν είναι απλά να έχουμε εικόνα στο μόνιτορ. Ένα απλό παράδειγμα. Έστω πως στο παραπάνω παράδειγμα τοποθετήσαμε πράγματι δύο κάμερες τη μία απέναντι στην άλλη. Τι γίνετε αν κάποιος από απόσταση (πχ με μια απλή σφεντόνα) καταστρέψει τις κάμερες; Ο έμπειρος και επαγγελματίας τεχνικός θα έχει ρυθμίσει τον εγκέφαλο του συστήματος έτσι ώστε μόλις χαθεί το σήμα από οποιαδήποτε κάμερα να σημάνει ο συναγερμός.

Από την άλλη, αν δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις και θέλετε απλά μια κάμερα περισσότερο για αποτρεπτικούς λόγους, θα πρέπει η λύση που θα σας προτείνουν και να επιλέξετε να είναι η πιο σωστή και οικονομική για εσάς, και όχι για την εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και μια μόνο κάμερα είναι υπέρ αρκετή για να καλύψει απόλυτα τις υπάρχουσες ανάγκες ασφαλείας.

Τέλος, σημασία έχει και η σωστή εγκατάσταση. Αν γίνει χρήση ενσύρματων καμερών, τα καλώδια να είναι ποιοτικά , σωστά κρυμμένα και μονωμένα. Κακή εγκατάσταση σημαίνει πως μπορεί να κοστίσει λίγο πιο οικονομικά βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μας φέρει προβλήματα στο μέλλον.

Ο σωστός τεχνικός θα κάνει την εγκατάσταση σωστά και υπεύθυνα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειαστεί να ξαναεπισκεφτεί το χώρο της εγκατάστασης για αποκατάσταση βλάβης στα πλαίσια της εγγύησης. Θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος και για οικονομικούς λόγους αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας. Στο κάτω κάτω τι ασφάλεια παρέχει ένα σύστημα παρακολούθησης όταν δεν έχει ποιότητα εικόνας μόλις χαθεί το φώς του ήλιου, ή όταν κάθε τόσο χαλάει κάποια κάμερα που δεν έχει μονωθεί σωστά από την υγρασία;

ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
cctv
Λάθος τύπος κάμερας και ανύπαρκτη μόνωση (κακή ποιότητα
εικόνας, λάθος εστίαση, μικρός χρόνος ζωής)

οχι σωστη εγκατασταση cctv
Τελείως πρόχειρη εγκατάταση - καλώδια στον αέρα
συνεστραμένα (κακό σήμα και μειωμένη αξιοπιστία)
λαθος συνδεσμολογία
Ο ορισμός της μούφας (μειωμένη ποιότητα σήματος
λόγω κακής καλωδίωσης.

Ολα τα μηχανήματα, τα λειτουργούν οι άνθρωποι. Έτσι και με τις κάμερες cctv θα πρέπει να τα εγκαταστήσουν και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν οι κατάλληλα ενημερωμένοι άνθρωποι ώστε να εξασφαλίσουν την μέγιστη απόδοση και βέλτιστη λειτουργία τους.




0 σχόλια:

Copyright © 2012 ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ CCTV.