Tα πάντα για τις κάμερες cctv

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ CCTV ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Παρά το γεγονός πως οι κάμερες Ip έχουν αναμφίβολα τεχνολογικό πλεονέκτημα και σχεδόν όλοι θα σας προτείνουν να τις προτιμήσετε, οι κάμερες cctv εξακολουθούν και βρίσκουν ακόμα εφαρμογή στις εγκαταστάσεις κυκλωμάτων παρακολούθησης και μάλιστα εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Φαινομενικά υπάρχει μια αντίθεση γιατί ενώ όλοι παραδέχονται την ανωτερότητα των καμερών Ip, στο τέλος της ημέρας ο περισσότερος κόσμος καταλήγει σε κάμερες cctv, και στις περισσότερες περιπτώσεις καλά κάνει. 

Ο κυριότερο πλεονέκτημα μιας κάμερας cctv  είναι το κόστος και η αξιοπιστία. Μια αξιόπιστη κάμερα cctv με κατάλληλες προδιαγραφές για χρήση σε κύκλωμα καταγραφής χώρου, είναι πάρα πολύ οικονομικότερη από μια κάμερα Ip αντίστοιχων προδιαγραφών  (σαφώς λέγοντας αξιόπιστη δεν αναφερόμαστε σε κάμερες - παιχνιδάκια που βρίσκουμε σε οποιοδήποτε κατάστημα με υπολογιστές με 70 ευρώ, μια σύγκριση των προδιαγραφών ισως σας πονηρέψει).

Ενώ υπάρχουν κάμερες ip με πολύ καλύτερη εικόνα και υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με τις κάμερες cctv, έχουν όμως και πολύ μεγαλύτερο κόστος. Κάποιος που ψάχνει ποια κάμερα τον συμφέρει να αγοράσει θα πρέπει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Αν δεν είναι απαραίτητο για την εφαρμογή που την θέλει να έχει τόσο υψηλή ανάλυση, τότε πολύ πιθανόν μια πολύ οικονομικότερη κάμερα cctv να καλύπτει μια χαρά τις ανάγκες του. 

Για να αποκτήσουμε το καλύτερο και αποτελεσματικότερο κύκλωμα καταγραφής στην πιο οικονομική τιμή, θα πρέπει να έχουμε μεταξύ άλλων στο μυαλό μας , πως  τις κάμερες δεν τις θέλουμε ούτε για εφέ, ούτε και για να τραβήξουμε high definition ταινία για να την απολαύσουμε μετά στο σαλόνι μας. Αν μια απλή κάμερα cctv καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες μας, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προτιμήσουμε μια κάμερα Ip όσο αφορά την ανάλυση της εικόνας.

Γνωρίζοντας πως λειτουργεί μια κάμερα cctv και πως μια κάμερα ip μπορούμε να αποφασίσουμε σωστά και ενημερωμένα ποιά από τις δύο μας συμφέρει και καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες μας. 

Οι κάμερες cctv επειδή είναι αναλογικές έχουν απώλεια σήματος και ποιότητας κατά τη μεταφορά της εικόνας και μεγαλύτερο κόστος καλωδίωσης. Διαβάστε παρακάτω πως ένα έμπειρο συνεργείο εγκατάστασης καμερών ασφαλείας μπορεί να σας γλυτώσει από όλα αυτά. 

ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ CCTV ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η βασική διαφορά της κάμερας cctv από την κάμερα Ip είναι πως η κάμερα cctv είναι αναλογική - άρα και το σήμα της ταξιδεύει αναλογικά  - ενώ η κάμερα Ip είναι ψηφιακή και το σήμα της ταξιδεύει ψηφιακά.  Για να καταλάβουμε τη διαφορά με πολύ απλά λόγια, αρκεί να σκεφτούμε λίγο τη διαφορά του σήματος στις παλιές τηλεοτοράσεις, σε σχέση με το ψηφιακό σήμα που βλέπουμε τώρα. Πλέον - όπως θα έχετε διαπιστώσει - δεν έχουμε τα λεγόμενα χιόνια, παράσιτα στην οθόνη.  Η τηλεόραση μας ή δείχνει τέλεια ή δε δείχνει καθόλου. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ψηφιακού σήματος. Πως δηλαδή δεν έχει αυτή τη σταδιακή απώλεια που έχει το αναλογικό σήμα. 

Το αναλογικό σήμα όσο μεγαλύτερη απόσταση ταξιδεύει, τόσο μεγαλύτερες απώλειες έχει. Η μέγιστη καλωδίωση που μπορεί να έχει μια κάμερα cctv μέχρι το καταγραφικό είναι περίπου 250 μέτρα. Αυτό δε σημαίνει πως μέχρι τα 250 είναι τέλεια η εικόνα και μετά αρχίζει να πέφτει η ποιότητα. Η ποιότητα αρχίζει και πέφτει έστω και ανεπαίσθητα από τα πρώτα κιολας μέτρα και η απώλεια του σήματος αυξάνει όσο αυξάνει και η απόσταση που ταξιδεύει, αναλογικά λοιπόν. 

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

 Αν για παράδειγμα υπάρχει ανάγκη να εγκαταστήσουμε κάμερα σε 200 μέτρα απόσταση από το καταγραφικό, τότε για να μην έχουμε πρόβλημα στην ποιότητα της εικόνας επιβάλεται να χρησιμοποιήσουμε κορυφαίας ποιότητας καλώδιο, κάτι που αυξάνει δραματικά το κόστος της εγκατάστασης. 

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΥΚΟΛΑ

Υπάρχουν ειδικά κυκλωματάκια μετατροπής σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό και το αντίστροφο. Ο σωστός τεχνικός που έχει μελετήσει το χώρο σας και θα επιλέξετε να σας κάνει την εγκατάσταση του κυκλώματος στις κάμερες ασφαλείας, θα πρέπει να περιλάβει στη μελέτη και στην προσφορά που θα σας κάνει και ένα τέτοιο μετατροπέα.  Η εγκατάσταση του μετατροπέα ( που κοστίζει λιγότερο από 30 ευρώ)  θα κοστίσει λίγο χρόνο παραπάνω στον τεχνικό που θα σας κάνει την εγκατάσταση αλλά θα σας γλυτώσει πολλά χρήματα από την καλωδίωση καθώς όταν μετατρέψουμε το σήμα από αναλογικό σε ψηφιακό μπορούμε να εγκαταστήσουμε απλό και οικονομικό καλώδιο δικτύου. Επίσης θα εκμηδενίσει σχεδόν την απώλεια ποιότητας του σήματος. 

Είναι τέτοιου είδους μικρές διαφορές στην εγκατάσταση ενός κυκλώματος  - καθώς και άλλες που θα δούμε σε άλλα άρθρα - που μπορούν να κάνουν την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα που θα έχουμε. Τις περισσότερες φορές δε θα μας κοστίσει σε αγορά επιπλέον εξοπλισμού (για παράδειγμα το κόστος αγοράς του ψηφιοαναλογικού μετατροπέα είναι μηδενικό μπροστά στην εξοικονόμηση χρημάτων από την καλωδίωση). Η σωστή εγκατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζει χρόνο στο συνεργείο που σας κάνει την εγκατάσταση, για αυτό πριν κάνετε την επιλογή σας, ρωτήστε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο σωστός επαγγελματίας θα χαρεί με τις ερωτήσεις σας γιατί είναι του δίνουν την ευκαιρία να ξεχωρίσει από τον γνωστό άρπα κόλα. Ζητήστε να μάθετε που αλλού έχει κάνει εγκαταστάσεις και δείτε αν έμειναν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. 

0 σχόλια:

Copyright © 2012 ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ CCTV.